Pages

2009. június 21., vasárnap

35,) Meggyes joghurtos pite



Egyszerű és gyors recept, mérleg sem kell hozzá,,,és nem elhanyagolható szempont, hogy nagyon finom!

HOZZÁVALÓK:
- 2 pohár joghurt (150 g)
- 1 pohár olaj
- 2 pohár liszt
- 3 tojás
- sütőpor
- 1-2 vaníliás cukor
- 1 pohár kristálycukor
- kimagozott meggy ( vagy más gyümölcs)
- tortasütő, vagy tűzálló forma

ELKÉSZÍTÉS:

Nekem a nagyobb méretű tortasütőm van, ezért én másfél adagot sütök belőle. A poháron a kiürült joghurtos poharat kell érteni. Miután kiöntöm belőle a joghurtot, kimosom, szárazra törlöm és azzal mérem ki a hozzávalókat. Mindent egybeöntök ( a gyümölcs kivételével) és simára kikeverem. A tortaforma aljára sütőpapírt kapcsozok, az oldalát margarinnal kikenem, majd beleöntöm a tésztát. A tetejére szóróm a meggyet, majd közepes hőfokon szép aranyszínűre sütöm (tűpróba!).
Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

2009. június 17., szerda

34,) Nigella sajtos melegszendvicse - videó




33,) A kert / meggy



Két meggyfánk van.
Egy közepes méretű (kép) és egy kissebb, olyan 10 szemmel:-)). A képen látható már nagyon szépen terem. A meggyes pitén már túl is vagyunk:-).

További információ a meggyről itt.


2009. június 16., kedd

32,) Cukkini fasírt


Egy újabb cukkini felhasználási mód,,,aki szereti a cukkinit, ebben sem csalódik:-)

HOZZÁVALÓK:
- 2-3 közepes cukkini
- ételízesítő
- 1 tojás
- egy kevés apróra vágott kapor (ez ízlés dolga, elhagyható)
- közepes vöröshagyma
- zsemlemorzsa
- 1 teáskanál Édes Anna
- só

ELKÉSZÍTÉS:
A cukkinit meghámozom, majd tökgyalun lereszelem. Besózom és kb. 1 órát állni hagyom. Majd amikor jó sok levet eresztett, kinyomkodom. Beleteszem a tojást, az apróra vágott vöröshagymát (esetleg egy fokhagyma is mehet bele), a kaprot, az "Annát", ételízesítővel nagyon óvatosan, nehogy elsózzuk, ugyanis lereszeléskor már sóztuk, az "Anna" is sós,,,,úgyhogy az ételízesítő lehet, hogy nem is muszály:-) (Én szoktam bele kicsit),,,,majd annyi zsemlemorzsát öntünk hozzá, hogy képlékeny, fasírt állagú masszát kapjunk. Vizes kézzel formázva, bő olajban kisütjük. Én hasábburgonyával és fokhagymás tejföllel tálalom.

Jó étvágyat!

2009. június 14., vasárnap

31,) Rántott cukkini





Cukkini alaprecept:-))))- Imádom,,,

HOZZÁVALÓK:

- cukkini
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- ételízesítő
- só

ELKÉSZÍTÉS:
Én a nagyon fiatal, zsenge cukkinit nem szoktam meghámozni, csak jól megmosom. A nagy (öregebbet) hámozom, hosszában félbevágom, kikaparom a magját és utána szeletelem.
Kb. 0,5 - 1 cm es karikákat vágok, rétegenként enyhén lesózom, majd kicsit állni hagyom. A tojásokat felverem, a lisztbe teszek kb. 1 evőkanálnyi ételízesítőt. A lecsepegtetett cukkini szeleteket, beleforgatom a lisztbe, tojásba, majd a zsemlemorzsába. Bő olajban szép aranyszínűre sütöm.

TIPP / 1 : Még forrón reszelhetünk rá sajtot,,,nagyon finom.
TIPP / 2 : A rántott cukkinihez és az ilyen rántott dolgokhoz (karfiol, sajt, brokkoli, cukkini fasírt stb.) nagyon szeretjük a fokhagymás tejfölt ( egy pohár tejfölbe, 1-2 gerezd fokhagymát belenyomunk).
TIPP / 3. : A tojásba tehetünk apróra vágott kaprot.

Jó étvágyat!

2009. június 13., szombat

30,) A kert / cukkini


Iyen szépek a cukkiniaink. Heti 2-3 alkalommal most bizti ez az alapanyag, hiszen annyi féle képpen elkészíthető,,,,én mindenesetre imádom!



Bővebben a cukkiniről itt.

2009. június 10., szerda

29,) Krumplis pogácsa


Én a krumplis pogácsát élesztő nélkül csinálom,,,valaki így szereti, valaki úgy,,,de így is nagyon finom, az tuti:-)

HOZZÁVALÓK:
- 1 - 1 1/2 kg burgonya
- 1 margarinkocka
- só
- liszt

ELKÉSZÍTÉS:
A burgonyát meghámozom és karikára szelve felteszem főni. Ha puha, leöntőm róla a vizet, beledobom a margarinkockát és a kettőt együtt krumplinyomóval összetöröm. Majd sózóm (ezt kóstolásra adagolom), és annyi lisztet gyúrok hozzá, amennyit a burgonyás margarin felszív, amennyit kíván,,,hogy jó állagú tésztát kapjunk. Ezután jóóó lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtom és kiszaggatom. Sütőpapíros tepsibe teszem, felvert tojással megkenem és kb 150 fokon szép pirosra megsütöm.

Jó étvágyat!

2009. június 8., hétfő

28,) A kert


Ez az én kis kertem.
Szó szerint kicsi, mert csak olyan zsebkendőnyi méretű,,,nem is akartam nagyobbat, a képességeimhez és a gyomláló kedvemhez igazítottuk a méretét:-)))). De olyan jó kimenni, és leszedni a friss zöldséget, amivel magad szöszmötöltél,,,,
Van benne zöldhagyma, főzőhagyma, spenót, tépősaláta, paprika, paradicsom, cukkini, uborka és burgonya,,,és minden totálisan BIO :).



Jaa, és van BIO bodzánk is:)), amiből szörp készült idén,,,



,,,és hintaágyon pihiző BIObékánk:)))

2009. június 5., péntek

27,) Kávés kocka


Ezt a sütit most készítettem először, de nem  okozott csalódást. Bár féltem a piskóta jellegű tésztájától, hogy majd olyan száraz kóróra hajló lesz,,,de nem. A tetetjén a máz pedig csak az i-n a pont.

HOZZÁVALÓK:
- 1 bögre :) ami 3 dl-nek felel meg
- fél bögre margarin (olvasztva)
- 1 és negyed bögre kristálycukor
- 3 tojás
- 1 evőkanál azonnal oldódó kávépor
- 1 kiskanál sütőpor
- másfél bögre liszt
- 1 bögre főzőtejszín
- kb. 20x30 -as  tepsi

A BEVONATHOZ:
- 2 kiskanál azonnal oldódó kávépor
- 1 bögre porcukor
- 1 evőkanál olvasztott margarin

ELKÉSZÍTÉS:

A margarint a cukorral és az egész tojásokkal habosra keverjük (én kézi habverőt használtam), majd a kevés vízben feloldott kávéport is hozzáadjuk. A sütőporral összekevert lisztet és a tejszínt beledolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
Előmelegített 180 fokos  (légkeverésesnél165 fokos) sütőbe tesszük, és kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha megsült kiborítjuk a tepsiből , lehúzzuk a sütőpapírt és óvatosan az aljával felfelé visszatesszük a tepsibe. Azért az aljával, mert nekem a teteje elég hullámos lett , ezért fordítottam rajta, hogy a sima legyen felül. Amíg hűl a tészta, elészíthetjük a mázat. A kávét 1-2 evőkanálnyi meleg vízben feloldjuk, majd a cukorral és a margarinnal simára keverjük, és a kihűlt sütemény tetejét bekenjük vele. 
 Tegyük hűtőbe, majd kockára vágva tálaljuk.

Jó étvágyat!